Mijn kat is geobsedeerd door eten

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 11:32

Zeurt jouw kat continu om eten of kun je niets laten staan zonder dat het gejat wordt door één of meerdere van je katten?

Als katteneigenaar kun je hier behoorlijk wanhopig van worden.
Maar hoe los je dit probleem nu op?

Eerst probleem achterhalen
Om dit gedrag bij je kat te kunnen veranderen, moet je eerst naar de oorzaak van het gedrag kijken.
Waarom vertoont je kat dit gedrag en wat levert het de kat op?
Als je dit hebt kunnen achterhalen kun je beginnen met de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Daarna zul je zien dat het gedrag van de kat automatisch mee verandert.

Medisch
Bij bepaalde medische aandoeningen, zoals een te snel werkende schildklier, kan het hongergevoel van de kat toenemen. De hoeveelheid voer die voorheen voldoende was, is dat nu niet meer. Vaak zie je dan ook andere gedragsveranderingen bij de kat.
Maar denk ook aan katten met een maagdarm probleem die daardoor voedingsstoffen minder goed kunnen opnamen.

 

Te weinig maaltijden
Veel katten krijgen hun eten verdeeld over 2 maaltijden één ‘s ochtends en één ‘s avonds.
Katten zijn echter dieren die vanuit de natuur minimaal 8 tot 20x per dag een prooi moeten vangen om aan voldoende voedingsstoffen te komen.
Daarnaast is de maag van een kat klein waardoor ze eigenlijk meerdere keren per dag kleine porties zouden moeten eten. Dit betekent dan ook dat ze een aantal uren na het eten alweer trek kunnen krijgen en op zoek gaan naar eten.

 

Voer dat niet voldoende vult
Net als bij mensen heeft de ene kat meer en sneller trek dan de ander.
Daarnaast kan de voeding die de kat krijgt ook een rol spelen. Het kan namelijk zo zijn dat de voeding die de kat krijgt niet voldoende vult omdat er bepaalde voedingsstoffen missen. Of misschien nog wel erger, de voeding mist voedingstoffen, maar is wel erg vet.
Je kunt je dus voorstellen dat deze kat al snel meer zal eten om al de voedingstoffen binnen te krijgen die hij/zij nodig heeft. Maar dit betekend ook dat de kat door het hoge vetgehalte in de voeding steeds dikker wordt.
Als deze kat dan ook nog eens minder voeding krijgt omdat hij/zij moet afvallen zal deze kat sneller geneigd zijn om elders in huis op zoek te gaan naar eten.

De kat is nog jong en impulsief
Jonge katten hebben, net als jonge mensen, minder impulscontrole. De hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Dit zijn ze pas als de kat tussen de twee en vier jaar is. Het is daarom normaal dat jonge katten hun impulsen nog meer volgen dan een sociaal volwassen kat. Een kitten kan dan ook enorm fanatiek en vastberaden zijn om ander voedsel te bemachtigen.

 

Aangeleerd gedrag
Binnen een mum van tijd heeft je kat geleerd dat jij degene bent die hem van voedsel voorziet. Wat is in vrijwel ieder huishouden de vaste routine rondom voeren van de kat? Je staat op, loopt naar de keuken, trekt de la of koelkast met het voer open, doet het voer in een bakje (misschien ook nog wel eerst in de magnetron) en geeft het voer aan de kat. Alle stappen die voorafgaan aan het krijgen van voer, worden al snel voor de kat in verband gebracht met het krijgen van voer. Daardoor kan de kat iedere keer dat je opstaat of naar de keuken loopt of de koelkast opent verwachten dat je hem gaat voeren. Het gevolg: een veel miauwende, maar ook regelmatig gefrustreerde kat.

Daarnaast kan een kat ook zichzelf belonen met het vergaren van eten.
Denk bijvoorbeeld aan een kat die altijd maar weer opnieuw op het aanrecht springt. Deze kat zal dit ongetwijfeld doen omdat er altijd wel iets van kruimels of eten op het aanrecht ligt.
Iedere keer als de kat op het aanrecht springt en er ligt eten, beloond de kat op deze manier zichzelf.

Maar denk ook aan de katten die eten van tafel pikken of toch iedere keer weer opnieuw hun pootje op je boord kunnen krijgen. Iedere keer als de kat zijn/haar pootje op eten heeft kunnen legen, zitten er smaakstoffen aan het pootje waardoor de kat zich op die manier weer beloond.

 

Maar hoe zorg je er nu voor dat je kat stopt met dit “vervelende” gedrag?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om obsessief gedrag rond eten en zeuren om eten te verminderen.

 

Sluit medische oorzaken uit
Maak een afspraak met je dierenarts om mogelijke medische oorzaken uit te sluiten of te behandelen.

 

Onbeperkt voeren
Als je kat er niet te dik van wordt kun je ervoor kiezen om onbeperkt te gaan voeren. Zet het voer dan wel op een plek zover mogelijk verwijderd van de plekken waar je kat zich het meest bevindt, bijvoorbeeld op zolder of in een bijkeuken. De kat zal dan alleen gaan eten als hij ook echt trek heeft en minder snel uit verveling of gewoonte.
Met het onbeperkt voeren ben ik ook een enorme voorstander van activity boarden.
Omdat je kat dan langer bezig is met het vergaren van eten, zal de kat ook eerder een vol gevoel hebben dan wanneer hij/zij uit een bakje kan eten.

 

 

Vaker kleine maaltijden
Als je kat te dik wordt van onbeperkt voeren, kies dan voor vaker op een dag kleine maaltijden. Zo kom je meer tegemoet aan het natuurlijke eetpatroon.
Als jet niet lukt om meerder keren per dag je kat te voeren i.v.m. werk of andere bezigheden buiten de deur, kies dan voor een voerbak op timer. Deze voerbakken kunnen ingesteld worden om op gezette tijden de kat eten te geven. Deze bakken zijn voor zowel droog als natvoer te vergrijgen.

 

Ander voer.
Is je kat dit gedrag gaan vertonen nadat je bent over gestapt op ander voer? Dan zou de nieuwe voeding mogelijk niet goed kunnen vullen of te weinig voedingsstoffen bevatten, ga dan opzoek naar een andere voeding.
Daarnaast kun je ook kiezen voor een voer dat meer vult. Stap bijvoorbeeld over op een voer voor katten die moeten afvallen. Deze voeding bevat meer voedingsstoffen, minder vetten en meer vezels die de kat een gevulder gevoel geven.

 

Voorkom ongewenst gedrag
Als je weet dat je kat gek is op slagroom of andere ‘mensen eten’ voorkom dat de kat het kan bemachtigen. Zet de kat rustig terug op de grond als hij op tafel of op het aanrecht springt. Als jij het blijft proberen, zet hem even de kamer uit tot het eten op is. Realiseer je dat het voor je kat heel normaal gedrag is en maak je er verder niet te druk om. Zeker als het een jonge kat is, is het een kwestie van rustig volhouden en voorkomen dat de kat succes heeft.

 

Verbreek de koppeling voedsel-mens

Omdat veel katten het patroon voorafgaand van het krijgen van eten weten, zou je er ook voor kunnen kiezen om dit patroon te doorbreken. Dit kun je doen door:

- Een voerbak op timer aan te schaffen
- Brokjes en voerbakjes te bewaren op een plek waar je verder bijna nooit komt, zoals een logeerkamer.
- De kat(ten) even uit de kamer/keuken te zetten en de deur te sluiten voor je het eten klaarmaakt en neerzet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.