PICA bij de kat

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 12:51

PICA, Het eten van niet eetbare objecten

PICA is een erg vervelende aandoening waarbij de kat een ongewone eetlust ontwikkelen voor niet-eetbare voorwerpen wat ertoe kan leiden dat ze vreemde dingen gaan eten, zoals wol, stof, papier, karton, rubber, hout, leer, plastic, cellofaan, enzovoort.
Maar ook wanneer katten alleen kauwen of sabbelen op niet-eetbare materialen wordt dit als PICA gezien. 


Is PICA gevaarlijk? 

Niet-eetbare producten worden niet verteerd in het maagdarmkanaal van de kat en kunnen daar voor een blokkade zorgen.

In het ergste geval zal het object wat is opgegeten operatief verwijderd moeten worden. De meeste katten herstellen goed na zo een operatie maar voorkomen dat het zover komt is natuurlijk beter.
Mogelijke symptomen van een blokkade of verstopping zijn: overgeven, verminderde eetlust, diarree, pijn bij het oppakken of aanraken van de buik en algemene rusteloosheid of juist sloomheid.


Oorzaken: 

PICA kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 

Voedingstekorten:
Sommige katten kunnen PICA ontwikkelen als reactie op bepaalde voedingstekorten in hun dieet.

 

Medische aandoeningen:
Sommige gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan PICA bij katten, zoals gastro-intestinale problemen, worminfecties, of pancreatitis. Maar denk ook aan aandoeningen aal bijvoorbeeld de nieren en/of blaas. Doordat de kat pijn in de buik ervaart zal deze sneller geneigd zijn om “vreemde” voorwerpen te gaan eten

 

Stress of verveling:
Katten kunnen ongebruikelijke dingen gaan eten als gevolg van stress of verveling.

 

Omgevingsfactoren:
Toegang tot niet-eetbare voorwerpen in de omgeving kan de kat aantrekken om deze dingen te proeven. Vooral bij jonge katten die nog aan het ontdekken zijn, kan dit veel voorkomen.

 

Ras:
Pica komt vaker voor bij Oosterse katten zoals de Burmees, de Heilige Birmaan, Ragdoll en de Siamees en dit gedrag heeft zeer waarschijnlijk een genetische component. 


 

Behandeling:

De behandeling van PICA bij katten is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Het is essentieel om eerst een dierenarts te raadplegen om de specifieke situatie van jouw kat te beoordelen en een passend behandelplan op te stellen. Hier zijn enkele algemene benaderingen die kunnen worden overwogen:

 

Uitsluiten van medische problemen:
De dierenarts zal eerst eventuele medische aandoeningen uitsluiten die PICA kunnen veroorzaken. Als er een onderliggende gezondheidskwestie is, moet deze worden behandeld.

 

Aanpassing van het dieet:
Als PICA wordt veroorzaakt door voedingstekorten, kan de dierenarts een aangepast dieet aanbevelen om ervoor te zorgen dat de kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Omgevingsverrijking:
Als verveling of stress een rol speelt bij het ontwikkelen van PICA, is het belangrijk om de leefomgeving van de kat te verbeteren. Zorg voor voldoende speelgoed, krabpalen, interactieve sessies en andere stimulerende activiteiten om de kat bezig te houden.

 

Voorkomen van toegang tot niet-eetbare voorwerpen:
Zorg ervoor dat je huis "katvriendelijk" is door gevaarlijke of potentieel giftige voorwerpen buiten het bereik van je kat te houden.

 

Gedragstherapie:
In veel gevallen kan gedragstherapie nuttig zijn om ongewenst eetgedrag te corrigeren. Dit kan bijvoorbeeld clickertraining omvatten om de kat positief gedrag aan te leren. Maar ook kan de gedragstherapeut helpen met het opnieuw inrichten van je huis en hoe je het beste om kunt gaan met dit gedrag.

 

Medicatie:
In ernstige gevallen kan de dierenarts medicatie overwegen om angst, stress of obsessief-compulsief gedrag te verminderen, maar dit is meestal een laatste redmiddel en wordt alleen in specifieke situaties toegepast.

 

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij de behandeling van PICA bij katten, aangezien het enige tijd kan duren voordat gedragsveranderingen merkbaar worden. Een consistente aanpak, in combinatie met de juiste medische zorg en gedragstherapie, zal je kat helpen om van deze ongezonde gewoonte af te komen. Vergeet niet om regelmatig de voortgang met je dierenarts en gedragstherapeut te bespreken en hun begeleiding op te volgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.