Introductie nieuwe kat

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 16:47
Introductie Nieuwe Kat
PDF – 189,5 KB 131 downloads

De introductie van een nieuwe kat
De introductie van een nieuwe kat kan voor veel stress zorgen bij de katten die u al heeft. Moet u de katten meteen bij elkaar zetten en ze het samen laten uitvechten of juist niet? Op internet komt u veel uiteenlopende adviezen tegenkomen om katten samen te voegen.
Ik raad u aan om dit stappenplan te volgen.

Slechts één kans
Sommige eigenaren zweren bij de methode om de nieuwe kat meteen in de woonkamer te zetten. Het liefst midden tussen de andere katten en ze het onderling te laten uitvechten. Ook fokkers of verkopers adviseren soms om het zo te doen.
Er wordt vanuit de mens gezegd dat u maar één kans krijgt om een goede indruk te maken op iemand. Dat geldt eigenlijk ook bij katten: als de eerste kennismaking negatief verloopt, heeft u een probleem. Het kost namelijk veel tijd en moeite om vechtende katten tot een harmonieuze groep te krijgen. Voldoende reden om te werken aan een rustige introductie

 

Een vriendelijke ontmoeting
Als uw katten u lief zijn, kies dan voor een rustige introductie van een nieuwe kat. Het duurt misschien een paar dagen, maar het bezorgt iedereen (inclusief uzelf) minder stress. Laat uw katten het tempo bepalen: als de nieuwe kat makkelijk geaccepteerd wordt, kunt u dit stappenplan redelijk snel door lopen. Is de aanwezige kat daarentegen wat argwanend, neem dan rustig de tijd voor elke stap.
U kunt dit stappenplan gebruiken als u er een tweede kat bij neemt, maar ook als u al meerdere katten heeft die u aan elkaar wilt voorstellen. Houd er rekening mee dat een kat territoriaal is: zijn/haar eigen veilige omgeving is voor hem/haar zeer belangrijk. Een kat zal een ander dier snel als indringer zien. Katten houden niet van verandering en veel katten houden al helemaal niet van andere katten in hun territorium. Niet alle katten vinden het leuk om een huisgenoot erbij te krijgen, bedenk daarom eerst of het wel een goed idee is om er een kat bij te nemen.

De katten nooit laten vechten
U hoort nog wel eens het advies om de katten het onderling maar te laten uitvechten.
Dat is absoluut geen goed plan! Katten kennen geen overgave-gedrag en zullen tot het uiterste doorgaan met vechten. U eindigt dan met één doodsbange kat en een relatie die echt nooit meer te herstellen is.

Een introductie kan soms wel een paar weken duren, het verschilt per situatie.
Loopt de introductie niet zoals je gehoopt had?
Laat mij dit dan a.u.b. zo snel mogelijk weten,
dan kunnen we een (telefonisch) consult inplannen.

Een kitten bij een volwassen kat
U kunt de introductie waarschijnlijk vrij snel doen, want kittens worden meestal wel wat makkelijker geaccepteerd door volwassen katten. Let er wel op dat u het kitten voldoende afleiding geeft en dat u zelf ook veel met het diertje speelt, zodat u een goede band met het kleintje opbouwt.

Een volwassen kat erbij
Neemt u er een tweede kat bij, zorg dan dat u voor de nieuweling genoeg spulletjes heeft: ook deze kat heeft een eigen kattenbak, eigen eet- en drinkbakjes nodig en een eigen slaapplaats. Dat geldt uiteraard ook als de tweede kat een kitten is. Misschien dat de katten na de introductie prima met elkaar overweg kunnen en samen de etens- of kattenbak willen delen, maar voor de eerste aanpak is het beter om ze elk hun eigen spullen te geven en de kans op ruzie zo klein mogelijk te maken.

Een derde kat erbij
Heeft u al twee katten, houd er dan rekening mee dat de komst van een derde de verhouding tussen de oorspronkelijke twee katten kan veranderen. Bij een derde kat gaat hetzelfde te werk als bij een tweede kat, maar stelt u de nieuweling steeds aan één andere kat voor, dus niet aan beide tegelijk, dit om te voorkomen dat de 2 huidige katten gaan vechten. Begin met de kat waarvan u denkt dat die de nieuwkomer het makkelijkst zal accepteren. Zodra de 2 oorspronkelijke katten weer bij elkaar komen na een van de stappen tijdens de introductie let dan goed op de stress signalen om te voorkomen dat de 2 katten onderling ruzie krijgen.

Let op stress signalen
Het is belangrijk om tijdens de introductie goed te letten op stress signalen. Katten kunnen erg subtiele stress signalen afgeven. Let hier dus goed op.
Als u twijfelt over de stress signalen van uw katten kunt u het document “Stress signalen herkennen” aanschaffen in de webshop.


Voordat we gaan beginnen
Begin met de nieuwe kat een eigen afgesloten ruimte te geven, bv. een zolder of logeerkamer, met alles wat hij/zij nodig heeft: eten, drinken, kattenbak, krabpaal en speeltjes. Geef hem/haar vooral ook een paar plekjes waar hij/zij zich kan terugtrekken, maar controleer de kamer eerst goed op mogelijke ontsnappingsroutes. Geef hem/haar bovendien niet de favoriete kamer van uw eigen kat, want deze zal het niet waarderen om ‘verbannen’ te worden, ook al is het tijdelijk.

Belangrijk is dat de katten weten dat er leuke dingen gebeuren als ze bij elkaar komen: een spelletje, een snoepje of een aai van de baas. Dit is de fase die het meeste tijd in beslag zal nemen. Wees niet teleurgesteld als het meer tijd kost dan verwacht, katten laten zich niet dwingen!


1)
Als eerste stap wrijf u iedere kat langs het kopje met bv. een sok of een washandje. Onder de kin en naast de mond heeft de kat geurklieren zitten. Als uw kat kopjes geeft wrijft uw kat zijn/haar eigen geur af. Leg de sok of het washandje in de ruimte van de andere kat. Beloon de kat als hij in de buurt van de sok komt. Ga niet verder voordat de katten niet meer negatief reageren op elkaars geur. Gaan de katten blazen of grommen als ze de sok ruiken, dan kun u er gerust van uit gaan dat u heel veel tijd moet uittrekken voor dit stappenplan!

 


2)
Als volgende stap laat u de nieuwe kat voorzichtig het huis verkennen. Hiervoor kun u het beste de oorspronkelijke kat in een andere ruimte opsluiten en de deur van het verblijf van de nieuwe kat openzetten, zodat deze op zijn/haar eigen tempo op onderzoek uit kan gaan. Daarna gaat hij/zij terug in zijn/haar eigen kamertje en kan de andere kat ontdekken dat de nieuweling op pad is geweest. Ook hier geldt weer: u bepaalt zelf hoe snel u deze stappen doorloopt, afhankelijk van de reactie van de katten. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat de katten weer op hun gemak zijn. Let hierbij goed op de stress signalen.

 


3)
Dan wordt het tijd dat de katten elkaar mogen te zien. Het is het veiligst om de eerste paar ontmoetingen op voldoende afstand van elkaar te laten plaatsvinden, zodat ze elkaar niet kunnen verwonden. Zorg er eventueel voor dat er een deur met glas of een hor tussen zit. Houd in het begin liever wat meer ruimte aan dan misschien strikt noodzakelijk is. Zet de deur van de kamer van de nieuwkomer open, maar blijf erbij, het liefst ertussen. Geef beide katten iets lekkers, maar wel op ruime afstand van elkaar. Voorkom dat ze naar elkaar toe rennen en voorkom dat ze gaan grommen. Leidt de katten anders meteen af met een speeltje en zet de nieuwkomer terug in zijn/haar kamer. Probeer het de dag erna opnieuw. Laat de ontmoetingen niet te lang duren, niet langer dan een paar minuten. Hoe langer u ze bij elkaar laat, hoe groter de kans dat het mis gaat!

Veel adviezen op internet raden je aan om de katten steeds dichter bij elkaar te laten eten. Ik ben daar sterk op tegen. Eten moet een rustmoment zijn voor de katten en mag niet gekoppeld worden aan stress. Als de katten genoeg trek hebben, zullen ze inderdaad in elkaars buurt eten, maar dat wil niet zeggen dat ze het prettig vinden. Gebruik gerust snoepjes of iets anders lek

kers als afleiding, laat ze echter apart van elkaar eten op een eigen veilige plek.

 


4)
Nu wordt het tijd om de katten in dezelfde ruimte te laten lopen. Blijf erbij! Zet de kamer van de nieuwkomer open en laat deze op eigen tempo rustig door het huis wandelen. Let goed op de stress signalen van de katten. Als u het idee heeft dat het voor de katten te veel stress bezorgd zet de nieuwkomer dan weer terug in zijn/haar kamer.

 


5)
Als de katten zonder problemen in dezelfde ruimte kunnen zijn dan kunt u er van uit gaan dat de introductie goed is verlopen. Gefeliciteerd!
Wel raad ik u aan om de eerste tijd de katten niet alleen te laten als u niet thuis bent of u zich in een andere ruimte bevindt.  Wel kunt u de katten dan in aparte ruimtes zetten waarbij ze elkaar kunnen zien.  

Introductie Nieuwe Kat
PDF – 189,5 KB 127 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.