Mijn kitten bijt en krabt

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 09:43

Mijn kitten bijt en krabt

Verveling

Vaak komt bijten omdat een kitten zich simpelweg verveelt.

Vooral een kitten dat de hele dag alleen zit, is al snel uitgespeeld. Hoe klein de kat ook is, het leert razendsnel dat krabben en bijten altijd een reactie van de eigenaar uitlokt. Op deze manier krijgt het kitten de zo vurig gewenste aandacht.

Aanpak

  • In vrijwel alle gevallen zie je aankomen dat een kitten naar je handen gaat slaan of op je voeten wil springen. Dit kun je voorkomen door bijtijds een balletje of muisje van je weg te gooien. Heeft het kitten zin om te spelen, is de aandacht meteen afgeleid en zal het veelal verder gaan met het speeltje.
  • Komt het toch terug om te bijten, zet het dan heel rustig op de grond. Niet in het nekvel pakken, net tegen het kitten praten, gewoon kalm wegzetten.
  • Niet meer je handen bij het spel gebruiken. Gebruik alleen hengeltjes, touwtjes en andere voorwerpen. Zo voorkom je dat het kitten per ongeluk je handen en voeten raakt.
  • Speel veel met het kitten, zodat het voldoende mogelijkheden heeft om zich uit te leven.
  • Plan meerder speelsessies per dag in
  • Speel met het kitten tot het echt moe is. Stop je op het hoogtepunt van het spel, dan is de kans groot dat het kitten alsnog in zijn enthousiasme gaat krabben of bijten. Zorg er wel voor dat je het kitten niet helemaal uitput.
  • Zorg ervoor dat het kitten overdag voldoende te doen heeft als je niet thuis bent. Denk aan een voerpuzzel, kartonnen dozen etc.
  • Een kitten erbij kan een geschikte oplossing zijn voor kittens die alleen zijn en/of zich vervelen.

Ongewenst gedrag negeren 

Je kunt dit ongewenste gedrag pas negeren als je het kitten eerst voldoende alternatieven geboden hebt. Voor een jong dier is spel een manier om te leren jagen, het is hun natuurlijke gedrag. Dit kun je niet ineens laten stoppen, daar moet je een alternatief voor bieden, pas daarna kun je het gedrag negeren.
Let op! Ongewenst gedrag negeren is erg lastig. Zodra je er eenmaal weer één keer op reageert zal het kitten het ongewenste gedrag weer laten zien en mogelijk ook een stuk erger dan voorheen.

  • Als het kitten je bijt, houd je je hand/voet stil. Dat is de beste manier om het spel te stoppen. Het is meteen een “straf” voor het kitten. Kittens verliezen meestal hun interesse als de “prooi” niet meer beweegt.
  • Is het kitten erg fanatiek, dan is een time-out een goed plan: rustig oppakken (niet in het nekvel), niet tegen het kitten praten en een paar minuten op de gang zetten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.