Een kitten opvoeden

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 om 13:48

Een kitten opvoeden: hoe doe je dat?

Eindelijk is het zo ver!
Je nieuwe kitten is bij je thuis.
Maar hoe leer je je kitten om zindelijk te zijnen nu wat het wel en niet mag in je huis?
In het begin is het nog grappig als het kitten via je broekspijpen omhoogklimt en met je handen speelt,
maar als vervolgens je gordijnen, meubels, benen en handen niet meer veilig zijn wordt het minder leuk.

De ontwikkeling van een kitten:

Om je kitten op te voeden moet je eerst weten hoe een kitten leert en in welke “leeftijdsfase” het zit.
Een kitten leert de basis van zijn gedrag in eerste instantie van de moederkat en de andere kittens in het nest. Kittens imiteren eerst de moeder en gaan vervolgens zelf op onderzoek uit. Deze basis in het nest is erg belangrijk. Ze leren de basisdingen zoals hygiëne en sociale gewoontes van de moeder. Een kitten mag daarom wettelijk gezien ook niet eerder dan op de leeftijd van 7 weken bij zijn moeder weg. Echter raad ik aan om minimaal te wachten tot een leeftijd van 9 weken. Helaas zien we regelmatig dat dit veel eerder gebeurt. Dit kan dan ook de oorzaak zijn van bepaalde gedragsproblemen die katten kunnen krijgen naarmate ze ouder worden.


In het schema hieronder kun je zien op welke leeftijd een kitten welke ontwikkelingen doormaakt in zijn leven.

 

1 tot 2 weken: Een kitten wordt doof en blindgeboren. Ze ontwikkelen eerst hun geur. Tussen de 5e en 12e dag gaan de ogen open en tussen de 6 en 14 dagen ontwikkelen ze hun gehoord. Ze kunnen nog niet zelfstandig poepen en plassen, de moederpoes likt de buikjes om de kittens te stimuleren.

2 tot 3 weken: Kittens kunnen nu al een klein beetje zien en diepte inschatten, ze zetten voorzichtig hun eerste wankele stapjes. Vanaf 14 dagen kan een kitten al een beetje spelen.

3 tot 4 weken: Het kitten gaat nu voorzichtig de wereld buiten het nest verkennen en kan zelfstandig (nog wat onstabiel) wandelen. Bovendien beginnen ze met sociaal spel, dat wil zeggen dat ze gericht met de poten naar andere kittens gaan slaan en beginnen te bijten. Ook beginnen ze onderling te worstelen.

4 tot 5 weken: In deze week zullen de tanden en kiezen doorkomen en kan een kitten vast voedsel gaan leren eten. Kittens gaan nu ook voor het eerst op de bak. Ze zoeken zelf instinctief naar plekken waar ze kunnen graven, moederpoes helpt ze hier niet bij.

5 tot 6 weken: Het kitten gaat steeds meer zelfstandig eten omdat de moederpoes voorzichtig aan afstand gaat nemen van de kittens. Het kitten is (bijna) helemaal zindelijk.
Er wordt onderling veel gespeelt en dit gaat er gedurende weken verstrijken steeds ruiger aan toe.

6 tot 7 weken: De dagen van het kitten zijn nu volledig gevuld met eten, slapen en spelen. Het hele huis wordt verkend en ze klimmen overal op en in. Als kittens nu te fel spelen, worden ze gecorrigeerd door nestgenoten of de moeder. Het kitten of de moeder dat te hard gebeten of gekrabd wordt, loopt weg en legt zo het spel stil. Soms hoor je ze ook gillen, blazen of grommen als het niet lukt om weg te lopen van het spel.


Dit leerproces is één van de belangrijkste redenen waarom een kitten nog niet uit het nest weg mag!

7 tot 8 weken: Het kitten gaat nu de tweede socialisatie periode in. Dat wil zeggen dat het kitten gaat leren dat het een kat is en dat het niet te hard mag bijten en krabben.
Een kitten is vanaf nu niet meer afhankelijk van moedermelk en de moeder zal daarom dus ook steeds vaker wegblijven van het nest zodat de kittens afgespeend kunnen worden.
In deze leeftijdsfase worden ze ook daadwerkelijk gecorrigeerd door nestgenootjes en hun moeder als ze te fel spelen.

8 tot 9 weken: Een kitten van 8 weken kan nu vrijwel net zo goed zien als een volwassen kat en kan zijn eigen temperatuur op pijn houden. Ook zijn ze nu op het hoogtepunt van hun spelgedrag. In deze periode is het belangrijk dat een kat samen met nestgenootjes speelt of een andere jonge speelse kat. Zo leert het kitten wat wel en niet kan in een spel en worden ze gecorrigeerd als het spel er te fel aan toe gaat.  Deze piek van het sociaal spel kan tot de leeftijd van 16 weken duren.

9 tot 10 weken: Vanaf 9 weken kan een kitten gevaccineerd worden. Het is verstandig om het kitten nog minimaal 1 week bij de moeder te laten voordat het uit verhuisd. In deze fase wordt het kitten voorzichtiger. Het kitten zal sneller afwijzend reageren op nieuwe voorwerpen en geluiden. Daarom is het belangrijk dat kittens zo vroeg mogelijk in contact komen met allemaal verschillende dieren, geluiden en voorwerpen.

10 tot 16 weken: Een kitten leert nu overal op te klimmen, springen en te balanceren. De sociale vaardigheden die een kitten de afgelopen weken geleerd heeft worden aangescherpt. Het sociale spel zal afnemen en het spelen met voorwerpen neemt toe.

 

 

De grote vraag blijft altijd. Wanneer kan het kitten het beste het nest verlaten? 
Ik raad aan om een kitten in ieder geval niet voor de leeftijd van 9 weken bij de moeder vandaan te halen. 

Wat moet je kitten allemaal leren?

Om je kitten op te voeden is het belangrijk dat je voor jezelf een overzicht hebt van wat je je kat wil leren. Een kitten leert door te experimenteren. Als de gevolgen van een bepaalde actie als prettig worden ervaren door je kitten, dan zal het deze actie zeker herhalen. Maak dus zo snel mogelijk duidelijk aan je kitten wat wel en niet mag.
Denk daarbij ook aan het feit dat het vaak schattig is als een kitten bepaalde dingen doet, maar dat het minder leuk is als een volwassen kat hetzelfde gedrag vertoont.
Zoals bijvoorbeeld aan spelen met handen en voeten, maar ook aan het klimmen in meubelen, het zitten op een aanrecht en het slapen op bed.

Zorg ervoor dat het kitten van begin af aan weet wat wel en niet mag en dat er genoeg alternatieven in huis aanwezig zijn waar het kitten dat bepaalde gedrag wel op en aan mag vertonen. Als je niet thuis bent geef het kitten dan een aparte kamer of ruimte waar het geen gedrag kan vertonen wat je liever niet wilt. Zo kan het kitten zichzelf ook niet trainen in het gedrag.

- Als het krabt aan de meubels haal je het kitten daar weg en zet je het naast de krabpaal neer.
- Als het kitten in de gordijnen wil springen of klimmen, gooi dan een speeltje door het huis zodat het afgeleid wordt.
- Zorg ervoor dat er nooit wat lekkers op het aanrecht of tafel blijft liggen. Zo wordt het kitten ook niet onbedoeld beloond voor het springen op het aanrecht.
- Zorg ervoor dat het kitten vanaf het begin al niet in de slaapkamer mag komen als je niet wilt dat het kitten op bed slaapt. Maar denk ook aan andere ruimtes in huis die je vrij wilt houden van de kat.
- reageer niet op een miauwend kitten in de nacht, dit zorgt ervoor dat de kat dit later ook gaat doen en je de hele nacht wakker houdt. Geef het eventueel een speeltje voor het slapen gaan.

 

De veel gemaakte fout bij het opvoeden van een kitten is het gebruik van de plantenspuit, spreeuwen tegen de kat of het oppakken in het nekvel. Op deze manier zal het straffen leiden tot angst en stress en zal het, het probleem niet oplossen. Mochten er dingen zijn waar je tegenaan loopt, kun je altijd contact opnemen met De Kattenvrouw, zo kunnen we zoeken naar een gepaste oplossing.


Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Een kitten leert in het nest de kattenbak te gebruiken. Als je kitten 5-6 weken oud is heeft het in principe geleerd naar de kattenbak te gaan en de poep en plas te bedekken. Soms is dit nog niet het geval bij je kitten. Dan zul je je kitten zelf moeten leren de kattenbak te gebruiken.

 

Zet het kitten regelmatig op de kattenbak:
na het eten, spelen, slapen en zodra je merkt dat het kitten een krabbeweging maakt.
Maak met de voorpootjes een graafbeweging zodat er een gaatje ontstaat in het grit.
Vaak heeft je kitten na 1-2 x al door wat de bedoeling is.

Keuzen van de kattenbak:
Zorg er altijd voor dat het voldoende kattenbakken in huis hebt (het aantal katten +1 kattenbak)
Zet de kattenbak op een rustige plek
Als je een groter kitten hebt houdt er dan rekening mee dat er ook een grote kattenbak komt.

Kattenbakvulling:
Het is verstandig om in eerste instantie dezelfde kattenbak vulling te gebruiken als de fokker. Als het kitten goed zindelijk is kun je de kattenbakvulling gaan mengen met het door uw gewenste en zo langzaam over stappen.
Een kat wil het liefste graven en een schone kattenbak hebben. Ik raad daarom aan om een klontervormend fijn grit te nemen en de gehele zak in de kattenbak te doen. Zorg er wel voor dat het kitten het grit niet kan opeten.

De kattenbak schoonmaken:
Een kat houdt van een schone kattenbak. Schep de kattenbak daarom minimaal twee keer per dag schoon. Verschoon de hele kattenbak minimaal 1x per maand en doe nooit nieuw schoon grit bij het oude vieze grit.


Hoe maak ik mijn huis kittenproof

Om je huis kittenproof te maken heb je natuurlijk spullen nodig zodat je kitten prettig in je huis kan leven.
Daarnaast moet je niet vergeten je huis veilig te maken voor je kitten.
Hieronder wat tips:

- Maak kleine openingen dicht om te voorkomen dat je je kitten kwijtraakt of het vast kan komen te zitten.

- Kiep-kantelramen zijn erg gevaarlijk voor katten. Er zijn speciale beschermhekjes voor kantelramen om je kat te beschermen

- Veel kamerplanten zijn giftig voor katten! Denk aan aloë Vera, kerstster en lelies. Op internet kunt je vinden welke planten giftig zijn.

- Berg elektriciteitskabels, telefoon opladers, etc., goed op en beveilig stopcontacten

- Zorg dat de touwtjes van gordijnen, luxaflex, etc., niet binnen bereik hangen.

- Houd eten wat niet voor kittens is buiten bereik

- Berg schoonmaakmiddelen, plastic zakken, breekbare dingen etc., goed op

- En zorg er ook voor dat het kitten in het begin een niet al te hogen krabpaal heeft, dit voorkomt dat het kitten uit de paal valt.


Wat heb je allemaal nodig in huis voor je kitten?

Je wil niet dat je kitten aan meubels, gordijnen, broekspijpen, etc., gaat krabben en bijten. Zorg dan dus wel dat het iets heeft waar hij aan mag krabben! Een krabpaal mag daarom niet ontbreken. Veel krabpalen hebben ook al een lekkere mand om in te slapen. Geef je kitten ook voldoende speelgoed om te ontdekken en zijn energie kwijt te kunnen. Katten zijn jagers en reageren op geluid, beweging en geur. Leuk speelgoed is vaak een hengel met een veertje eraan of een balletje van stof waarmee je kunt rollen over de vloer. Iedere kat heeft zijn voorkeur voor speelgoed, kijk dus wat je kitten leuk vindt!

Een goede kattenbak is natuurlijk een must, maar ook een goede eet en drinkbak heb je nodig.
Zet deze niet te dicht bij elkaar en zeker niet bij de kattenbak! Zorg dat je kat op meer plekken in huis de mogelijkheid heeft tot eten, drinken en ontlasten.

Misschien heb je je kitten al opgehaald in een reismand. Het is in ieder geval belangrijk dat je kitten al went aan de reismand, zodat je hem niet alleen gebruikt als je naar de dierenarts moet (iets doet wat je kat niet leuk vindt). Je kunt de reismand al open in huis zetten met een lekker dekentje erin. Je kitten kan de reismand dan ook als slaapplekje gebruiken en leert dat de reismand een prettige en veilige plek is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.