Een kat in een reismandje

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 12:13


Mand keuze

Om ervoor te zorgen dat de kat de reismand een fijne veilige plek vindt is het belangrijk dat er gekeken wordt naar wat voor soort mand u het beste kunt aanschaffen.
Er zijn verschillende soorten mandjes te koop.
Bij voorkeur kunt u het beste een mandje kopen waarvan de voorkant open kan en de bovenkant eraf kan. Dit zodat de kat bij de dierenarts of trimmer ook makkelijk uit het mandje te halen is.
Als de kat niet zelf uit het mandje wil komen is het mandje makkelijk van elkaar los te maken zodat de kat vriendelijk uit het mandje gehaald kan worden of zelfs in het mandje te onderzoeken/ behandelen is.
Mandjes waar alleen een deurtje aan de voorkant of bovenkant open kan zijn geen fijne mandjes voor de kat. Als de kat niet zelfstandig uit het mandje wil komen, moet de kat eruit getrokken worden.
Dit is een erg stressvolle ervaring voor de kat wat er weer toe leidt dat de kat steeds minder graag het mandje in wil.

Reismand = stress

De meeste katten moeten alleen een reismand in als ze een bezoek brengen aan de dierenarts of trimmer. Vaak begint het al met een achtervolging in huis zodra u de reismand gepakt heeft. Als eenmaal de kat gevangen is wordt hij/zij onder dwang de reismand in geduwd. Dit alleen al zorgt al voor veel stress bij de kat. Met daar achteraan nog een reis en een vervelend bezoekje aan de dierenarts of trimmer. Dit alles bij elkaar zorgt voor een hele hoop stress bij de kat. Het is dus begrijpelijk dat de kat de reismand niet in wil. Om uw kat makkelijk in zijn/haar reismand te krijgen is het belangrijk dat de kat de reismand niet meer eng vindt. Als de kat zich eenmaal veilig voelt in de reismand zullen de reis en het bezoek ook minder stressvol zijn.

Neem de tijd!

Zorg er dus voor dat als u eenmaal gaat beginnen aan deze training, de kat niet in een korte tijd weer de reismand in hoeft. Het kan namelijk een aantal weken/maanden in beslag nemen voordat de kat de reismand niet meer eng vindt. Als u in deze training toch de kat weer (onder dwang) in de reismand moet stoppen, zal de kat weer opnieuw een vervelende ervaring krijgen met de mand en kunt u weer vanaf voor af aan beginnen. Let tijdens het stappenplan ook goed op de kat en de stress signalen die de kat afgeeft. Als u hier moeite mee heeft kunt u mijn document “Stress signalen herkennen” aanschaffen.


Stappenplan

1)

De meeste mensen hebben de reismand in de schuur of verstopt op zolder staan. Haal de reismand het huis in en zet deze op een plek neer waar de kat het kan zien en ruiken. Zet de reismand niet in een smalle doorgang, naast de kattenbak, etens-/drink plek of de slaapplek van de kat. Dit om te voorkomen dat de kat niet meer op deze plekken durft te komen of de kamer niet meer uit durft. Zet de reismand dus op een geschikte plek in beeld neer en doe het deurtje open. Zorg ervoor dat het deurtje niet dicht kan vallen en houd het deurtje gedurende het hele stappenplan open. Eventueel kunt u het deurtje met een touwtje vast zetten.

Maak de reismand comfortabel met één van de favoriete kleedjes van de kat. Leg er eventueel ook een speeltje in met catnip of valeriaan als uw kat dit erg fijn vindt.

Als uw kat niet meer bang is voor de reismand en deze zonder problemen durft te passeren of er zelfs al in durft te liggen kunt u aan de volgende stap beginnen.


2)

Verplaats de reismand naar een plek waar het nog beter in beeld staat en bij voorkeur in de buurt van de voerbakjes. Als uw kat het verplaatsen van de reismand opnieuw als stressvol ervaart, zet de reismand dan gelijk terug. Als dit weer goed gaat kunt u iedere paar dagen de reismand een klein stukje verplaatsen richting de voerbakjes. Als de reismand niet meer als stressvol wordt ervaren als deze maximaal 1 meter bij de voerbakjes vandaan staat dan kunt u beginnen met de volgende stap.


3)

Het is nu tijd om de kat te belonen in de buurt van de reismand. Zorg dat u kattensnoepjes in huis heeft waar de kat helemaal gek van is. Ga naast de reismand zitten en leg de snoepjes in de buurt van de reismand. Begin met de snoepjes neer te leggen op de afstand die u nu heeft tussen de reismandje en voerbakjes. Leg stap voor stap de snoepjes steeds dichterbij. Als de kat uiteindelijk de snoepjes zonder problemen durft op te eten die naast de reismand liggen kunt u doorgaan naar de volgende stap.


4)

Zet het voerbakje van de kat naast de reismand neer. Als de kat zonder problemen zijn/haar voeding opeet dan kunt u langzaam aan het voerbakje naar de opening van de reismand verplaatsen. Als het goed gaat, plaatst u het voerbakje net over het randje in de reismand neer. Eventueel kunt u dit ook met snoepjes doen i.p.v. de voerbak. U legt dan de snoepjes voor de reismand neer en plaatst deze uiteindelijk net over de rand van de reismand. Als uw kat de reismand uitrent of erg onrustig is ga dan een stap terug. Geef gedurende minimaal 1 week de kat alleen maar te eten op deze manier. Als dit goed gaat kunt u verder gaan met de volgende stap.


5)

Schuif het bakje of leg de snoepjes steeds wat verder de reismand in zodat de kat steeds verder de reismand in moet om zijn/haar voeding/snoepjes te kunnen eten. Let er weer op dat uw kat niet erg onrustig wordt of het mandje uit rent. Als uw kat alle voeding in 1x opeet leg dan regelmatig snoepjes in de reismandje of gooi het favoriete speeltje erin zodat de kat regelmatig de reismand in moet. Als uw kat zonder problemen de reismand in gaat dan kunt u beginnen aan de volgende stap.


6)

Als uw kat er zelf voor kiest om in de reismand te gaan zitten/liggen, doe dan het deurtje langzaam dicht tot er een kleine kier openblijft. Sluit de kat niet op! Als uw kat alleen in het mandje eet, doe dan tijdens het eten het deurtje dicht tot er een kleine kier openblijft. Als dit goed gaat kunt u de reismand sluiten.


7)

Als de kat in de reismandje zit opgesloten beloont u de kat door de tralies heen. Zo zorgt u ervoor dat het een leuke ervaring blijft.


8)

Als de kat zonder problemen in een gesloten reismandje zit, kunt u de reismand gaan optillen. Houd uw hand onder de reismand zodat deze niet heen en weer beweegt als de kat gaat bewegen. Til alleen de reismand op en zet hem weer neer. Beloon de kat in de reismand door de tralies heen en open het deurtje. Herhaal dit net zo lang totdat de kat niet meer het mandje uit wil zodra u de deur opent. Als dit goed gaat kunt u beginnen aan de volgende stap.


9)

Loop met de kat in de reismandje rondjes door het huis heen. Beloon gedurende deze “wandeling” de kat door de tralies heen. Als dit meerder keren/dagen goed gaat, loopt u naar buiten toe. Zorg er goed voor dat u de stress signalen van de kat in de gaten kunt houden. Het kan namelijk zijn dat uw kat het erg eng vindt om naar buiten te gaan. Als dit goed gaat kunt u doorgaan naar de volgende stap.


10)

Loopt met de kat in de reismand naar de auto toe. Zet de reismand neer. Bij voorkeur op de vloer van de auto. Op deze plek heeft de kat namelijk het minste last van de bewegingen van de auto. Beloon de kat door de tralies heen. Als dit goed gaat sluit u de deuren van de auto, beloon nogmaals. Als dit meerder keren/dagen goed gaat kunt u doorgaan naar de volgende stap.


11)

Als de kat gewend is aan de reismand in de auto kunt u de auto starten. Houd de kat goed in de gaten want het geluid van de motor kan ervoor zorgen dat de kat opnieuw stress ervaart. Eventueel kunt u ervoor kiezen om een donker kleed over de reismand te leggen. Sommige katten vinden het fijn om zich te kunnen verschuilen. Als uw kat erg veel stress ervaart zet de motor dan gelijk weer uit. En ga een stap terug. Als het goed gaat als de motor aan staat beloon de kat en is zet u de auto weer uit. Herhaal deze stap wederom meerdere keren/dagen.


12)

Als de vorige stap helemaal goed gaat kunt u beginnen met een klein stukje rijden. Zorg ervoor dat de eerste paar keren de reisafstand erg kort is. Bouw dit steeds verder op. Als het rijden zonder problemen gaat bent u klaar voor de volgende stap.

 

13)

Vraag uw dierenarts of trimmer of het mogelijk is een keer een bezoek te brengen zonder dat er iets gebeurt met de kat. Zorg ervoor dat u niet hoeft te wachten in de wachtkamer. Loop de behandelkamer in en open het deurtje van de reismand. Beloon de kat en wacht tot deze zelfstandig uit het mandje loopt. Beloon de kat dan nogmaals. Begeleid dat dat weer terug de reismand in en ga weer naar huis. Zorg ervoor dat de kat niet rond gaat lopen in de behandelkamer. De behandelkamer heeft vaak erg veel verschillende geuren. Een hoop geuren kunnen ook als stress ervaren worden.

 

 

Als de kat na dit bezoek niet opnieuw bang is geworden voor de reismand dan is het gelukt! Zorg ervoor dat de reismand niet meer op een plek komt te staan waar de kat deze niet ziet. Zet hem in huis neer waar hij voor u uit beeld staat, maar voor de kat nog wel makkelijk toegaan baar is. Pak de reismand er af en toe weer bij en herhaal de laatste aantal stappen weer. Zo zorgt u ervoor dat de kat steeds weer opnieuw een fijne ervaring krijgt met de reismand.

Een Kat In Een Reismand Doen
PDF – 598,7 KB 94 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.