Omgevingsverrijking voor binnenkatten

Gepubliceerd op 2 maart 2023 om 18:46

De kat is een kleine jager en is bij voorkeur slank en atletisch gebouwd om zijn jachtkunsten goed uit te kunnen voeren.
Naast jagen houdt de kat ook graag van zonnebaden, op de uitkijk zitten en op onderzoek uitgaan.
Zij is een intelligent dier die naast fysieke beweging ook mentale uitdaging nodig heeft. Katten die hun energie niet kwijt kunnen, zijn vatbaar voor gedragsproblematiek zoals agressiviteit en vernielen, maar ook voor overgewicht en andere lichamelijke klachten / ziektes. Een kat die niet naar buiten kan, moet daarom binnenshuis voldoende mogelijkheden hebben om aan zijn gedragsbehoefte te kunnen voldoen.

Inrichting van uw huis

Een kat heeft ruimte nodig om op onderzoek uit te gaan. Geef de kat bij voorkeur de gelegenheid om gebruik te maken van alle kamers in huis, inclusief de slaapkamer. Veel mensen realiseren zich niet dat als de kat geen toegang heeft tot de slaapkamer hij toch langer ‘alleen’ is. Overdag zijn veel mensen uit huis voor werk of andere bezigheden buitenshuis. Bij thuiskomst moet er van alles gebeuren en dan is het alweer bedtijd. Dan is het fijn dat de kat ’s nachts lekker tegen de baas aan kan kruipen.

Om de omgeving te optimaliseren moet het (t)huis van de kat in onderstaande bronnen voorzien:

 • Eten & drinken;
 • Kattenbakken;
 • Krabben;
 • Klimmen;
 • Lig- en schuilplaatsen.

Twee belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de plaatsing van de bronnen zijn veiligheid en het aantal bronnen.

Eten & drinken

Bij het plaatsen van deze bronnen moeten er een aantal vuistregels worden gehanteerd:

 • Zorg dat er meerdere drink- en eetplaatsen zijn;
 • Zorg dat de drink- en eetplaatsen minimaal 1 meter bij elkaar vandaan zijn;
 • Zorg dat drinkschalen zo breed zijn dat de snorharen de rand niet raken;
 • Zorg dat de drink- en eetplaatsen minimaal 1 meter bij de kattenbak vandaan zijn;
 • Zorg dat de drink- en eetplaatsen ook op een rustige plek beschikbaar zijn (dit kan ook op een hoge plek zijn of in een andere kamer).

Sommige katten vinden het heerlijk om uit de kraan te drinken. Een goed alternatief daarvoor is een waterfontein. Daarnaast kan een schaal met waterplantjes erin in je huiskamer zowel decoratief als aantrekkelijk voor de kat zijn. Pootje baden of een beetje hengelen is een goede mentale bezigheid.

Voedsel kan bijvoorbeeld aangeboden worden in voerpuzzels, voerspeeltjes, likmatjes en Kongs. Heb je een klein budget dan is een eierdoos of een schoenendoos met wc rolletjes ook een prima alternatief.

Kattenbakken

Een kat die naar buiten gaat, heeft tal van plekjes om uit te kiezen waar hij zijn behoefte zal doen. Een ‘binnenkat’ heeft dat voorrecht helaas niet. Hij is afhankelijk van hetgeen de eigenaar aanbiedt. Als dit niet aan de wens of verwachting van de kat voldoet dan is onzindelijkheid onvermijdelijk. Hieronder een aantal kattenbaktips:

 

 • Aantal kattenbakken = katten + 1 (katten plassen en poepen liever op verschillende locaties);
 • Kies voor XXL kattenbakken zodat de kat zich gemakkelijk kan bewegen in de bak;
 • Plaats de kattenbakken op een rustige plek;
 • Haal bij een dichte kattenbak het klepje eruit;
 • Experimenteer met dichte en open bakken om te kijken wat de kat het fijnst vindt;
 • Schep de kattenbakken minimaal 1 keer per dag uit;
 • Reinig de kattenbakken minimaal 1 keer per week met water en bij voorkeur bleekmiddel (bleekmiddel ontsmet en de meeste katten vinden het fijn om daar weer overheen te plassen);
 • Gebruik bij voorkeur een fijne korrel als vulling (katten doen hun behoefte buiten in het zand en een fijne korrel komt daar het dichtst bij in de buurt);
 • Gebruik een vulling zonder geurtjes;
 • Stap niet zomaar over op andere vulling als dat niet nodig is.

Raadpleeg bij onzindelijkheid altijd de dierenarts.

Krabben

Er zijn meerdere redenen waarom een kat de behoefte heeft om zijn nagels ergens in te zetten, nl. het scherpen / verzorgen van de nagels, geur afzetten voor een veilig gevoel, de rug strekken na het slapen, klimmen / klauteren en stress te ontladen. Bij een gebrek aan fijne krabplekjes zal de kat geneigd zijn om zijn scherpe klauwtjes in de meubels van de eigenaar te zetten. Daarom is het belangrijk om voldoende krabplaatsen te hebben. Onderstaand een aantal voorbeelden van leuke, handige en goede krapgelegenheden:

 • Een grote krabpaal met ligplaatsen en etages;
 • Een krabton (minimaal 1 meter hoog)l;
 • Een simpele krabpaal (minimaal 1 meter hoog);
 • Horizontale krabplanken (zowel van sisal als van karton);
 • Krabplanken voor aan de wand (ook voor de klimmers);
 • Kokosmatten / deurmatten (sommige katten vinden dit fijn).

Een goede krabpaal is stevig, stabiel, minstens 1 meter hoog en laat toe dat de kat zich helemaal kan uitrekken langs de paal om zo hoog mogelijk te krabben. Plaats de krabpaal / ton / plank / mat altijd langs de wandelroute of slaapplaats van de kat.

 

Klimmen

De kat is een uitermate goede springer. Zowel omhoog als omlaag. Als een kat zich onveilig voelt, zal hij al snel een hoog plekje willen opzoeken. Vanuit daar kan hij het ‘gevaar’ goed observeren of even lekker rustig slapen. Voor het gevoel van veiligheid is het dus essentieel dat de kat over hoge plekjes beschikt. Dit kan op een krabpaal zijn, maar hoge kasten met een kussentje of een dekentje voldoen ook prima. Ook plekjes voor het raam vinden katten fijn. Vogeltjes kijken is een favoriete bezigheid. Tegenwoordig zijn er ook planken en wandmeubels voor katten te koop en voor de handige Harry’s onder ons is het zelf ontwerpen en maken natuurlijk ook een optie.

Lig- en schuilplaatsen

Als laatste is het belangrijk dat de kat over voldoende lig- en schuilplaatsen kan beschikken. En dat hoeft vooral vaak niet iets bijzonders te zijn. Een kussentje of een dekentje of handdoek is al voldoende. Leg deze in de vensterbank, op de bank, op een kast of op een stoel. Maak een schuilplaats van een kartonnen doos met een dekentje erin. Of zoals hierboven beschreven, maak een plekje op de kast of krabpaal om te liggen. Ook zijn er iglomandjes en een soort slaapzakjes waar zich in kunnen verstoppen te koop. Wederom geldt voor het plaatsen een rustige plek uit te zoeken.

Balkon

Elk balkon is geschikt om omgetoverd te worden tot een kattenparadijsje en daarmee zal de kat echt een plezier worden gedaan. Uiteraard moet het balkon wel goed afgezet worden of er moet een ren worden geplaatst. Vele katten vallen elk jaar weer van het balkon met alle traumatische en fysieke gevolgen van dien. Alle hierboven genoemde bronnen zijn ook geschikt voor het balkon. Een kattenluik kan geplaatst worden zodat de kat zelf kan bepalen wanneer hij op het balkon wilt zijn.

Verwijzingen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.